Inspiratielezing - Systemisch coachen en familieopstellingen

Wat is dat nou eigenlijk, systemisch coachen of begeleiden? Deze inspiratielezing is voor iedereen die nieuwsgierig is naar hoe het nou eigenlijk zit met systematiek van bijv. je huidige gezin of bedrijf. Waar gaat het over, hoe werkt het en wat kun je ermee? Dit en meer in deze inspiratielezing.

Basistraining Systemisch Coachen - 3 daagse training

Langs de Lijn van het Leven.

Op de lijn van het leven - jouw leven - ontmoet je vele mensen en doe je vele levenservaringen op. Vanuit jouw gezin van herkomst en de plek die je binnen jouw gezin hebt ingenomen groei je op en bewandel je jouw Levenslijn. Vanuit jouw plek kun je de levensstroom en liefdesstroom ervaren en ontvangen.

Je voelt, je ziet, je hoort en je spreekt, zoals jij hebt gevoeld, zag, hebt gehoord en zoals er werd gesproken binnen jouw gezin van herkomst. Jij bent immers verbonden met jouw familiesysteem.

In het dagelijks leven blijkt dit niet altijd even makkelijk en loop je wellicht tegen terugkerende patronen aan.

Wil je inzicht verkrijgen in de verbinding met jouw plek binnen jouw gezin van herkomst en daarmee jouw gewoonten, jouw kijk op het leven, de terugkerende gedachten en patronen die je kunt ervaren in jouw dagelijks leven dan is deze driedaagse basis opleiding iets voor jou.

De verkregen inzichten kun je vervolgens intrigeren en inzetten tijdens jouw dagelijks leven. Voor jezelf in de eerste plaats en vervolgens ook als moeder of vader van je eigen kinderen, als vriend of vriendin, als broer of zus en als werknemer.

Verdiepingsdag: Familie-opstellingen

Familieopstellingen is de laatste jaren steeds meer zichtbaar aan het worden. Werken met familieopstellingen geeft inzicht in jouw Levenslijn en jouw familiesysteem. Vanuit de onbewuste stroom (ook wel de onderstroom genoemd) worden middels familieopstellingen patronen en overtuigingen die je in je dagelijkse leven kunt ervaren zichtbaar. Deze verkregen inzichten zorgen voor overzicht van jouw plek binnen jouw familiesysteem en daarmee ontstaat beweging op jouw levenslijn. Inzichten zorgen voor overzicht, overzicht geeft meer innerlijke rust.

Tijdens deze interactieve themadag gaan we aan de slag met basisopstellingen voor het innemen van je plek. Middels deze opstellingen kun je doorvoelen hoe jij gewend bent plek in te nemen in bijvoorbeeld je dagelijkse leven. Daarnaast ga je middels een stukje basistheorie een inkijkje krijgen in de wetmatigheden en de gewetens die bij familiesystemen horen.

Na deze themadag heb je inzicht gekregen in hoe jij plek inneemt en dat jouw levenslijn onlosmakelijk verbonden is met jouw familiesysteem als ook de andere systemen waar jij deel van uitmaakt.

Verdiepingsdag: Verlies & Rouw

Rouwen middels het innemen van je eigen plek.

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met verlies & rouw op onze Levenslijn. Verlies komt in vele vormen aan ons voorbij. Geliefde die dichtbij je staan, familieleden, gezinsleden, kinderen… die sterven. Plotseling en wellicht geheel onverwacht of na een lang ziekbed. Niet alleen de dood zorgt voor verlies en de daarbij behorende rouw maar ook levend verlies kan een rouwproces in gang zetten.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een scheiding, ziekte, een diagnose of verlies van je baan. Wanneer we systemisch kijken naar het thema Verlies & Rouw dan kijken we naar wat met jou gebeurd als deelnemer van het familiesysteem of een van de andere systemen. Verlies zorgt voor leegte binnen bijvoorbeeld het familiesysteem. Er ontstaat als het ware een lege plek. Hoe gaat het familiesysteem om met deze lege plek die ontstaan is. Een ieder gaat anders met Verlies en Rouw om. Iedere familiesysteem heeft hierin ook zijn eigen gewoonten. Het familiesysteem wil hoe dan ook samen blijven nadat er een lege plek is ontstaan. De balans moet herstelt worden. Hoe neem jij na de dood of een andere vorm van verlies plek in binnen jouw familiesysteem? Wat is Rouwen voor jou persoonlijk? Wat kreeg je mee vanuit je familiesysteem wanneer er Verlies & Rouw in beeld kwam? Werd er gesproken over de dood, de eventuele ziekte die hieraan vooraf ging? Zag je verdriet en emoties bij de mensen om je heen? Dat wat we zagen, hebben gevoeld en hebben gehoord bepaalt hoe we zullen rouwen en omgaan met verlies. Het opnieuw innemen en zichtbaar maken van je plek binnen jouw familiesysteem zorgt voor overzicht en ruimte om te kunnen doorvoelen wat je nodig hebt om tot rouw te komen. Of je nu als kind of op latere leeftijd te maken krijgt met Verlies &Rouw de ervaringen die je opdeed binnen jouw familiesysteem hebben een grote invloed op hoe je dit thema ervaart.

Tijdens deze verdiepingsdag gaan we inzoomen op de dynamiek die binnen het familiesysteem ontstaat na verlies van een dierbare. Hoe je middels het zichtbaar maken van jouw plek binnen jouw familiesysteem rouw kunt oppakken en doorvoelen. Ook zoomen we in op de verschillende vormen van verlies. Het betreft een interactieve workshop. We zullen middels opstellingen en oefeningen als ook een stukje overdracht van theorie het thema Verlies & Rouw inzichtelijk en voelbaar gaan maken.

Verdiepingsdag - Zelfliefde, “Mag het een beetje meer zijn?”

Over zelfliefde wordt geregeld geschreven of gesproken maar wat is zelfliefde eigenlijk en hoe pas je het toe in jouw dagelijks leven?

Tijdens deze verdiepingsdag gaan we inzoomen op Zelfliefde benaderd vanuit het systemisch veld. Als deelnemer van het familiesysteem willen we er mede voor zorgen dat één ieder die deel uitmaakt van het systeem bij elkaar blijft. Dat er harmonie en balans voelbaar zal zijn. Daar hebben we veel voor over. Verantwoordelijkheid en loyaliteit zijn hierbij een belangrijk thema.

Niet alleen binnen ons familiesysteem zijn we bereid verantwoordelijkheid te dragen en nemen maar zeker ook binnen de andere systemen waar we deel van uitmaken zijn we hiertoe bereid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je huidige gezin of relatie, je werkplek, je vriendengroep etc. Zoals jij plek hebt ingenomen in je gezin van herkomst, daar waar je wiegje stond, zo zal je ook plek innemen in je huidige leven. Dat wat je zag, hoorde, hebt gevoeld en hebt ervaren binnen jouw gezin van herkomst neem je mee op je Levenslijn. Zo neem je plek in, ontmoet je je partner, word je vader of moeder, ben je de werknemer of wellicht de werkgever. Alles is verbonden binnen het systemisch veld en het familiesysteem. Alle Levenslijnen met de daarbij behorende levenservaringen ontmoeten elkaar.

Het blijkt dat we meer genegen zijn om voor iemand anders te zorgen en daarmee meer te geven dan dat we zorgen voor onszelf en daarmee te ontvangen. De balans tussen geven en ontvangen is hierbij van groot belang. Deze balans te herstellen kan middels zelfliefde. Zelfliefde betekent ook het ontdekken van welke vragen jij nodig hebt om aan jezelf te stellen om tot deze zelfliefde te komen. Dit kan nieuw en onwennig zijn omdat we het niet gewoon zijn. Zelfliefde kan vanuit het familiesysteem als egoïstisch ervaren worden. Dat is het natuurlijk niet.

Tijdens deze dag ga je in een veilige setting middels opstellingen, meditatie en overdracht van theorie behorende bij dit thema de benodigde inzichten verkrijgen. Ook leer je welke vragen je aan jezelf kunt stellen om tot meer zelfliefde over te kunnen gaan. Wil jij meer zelfliefde gaan ervaren en jezelf tegenmoet komen vanuit liefde dan is deze verdiepingsdag een mooie stap op jouw Levenslijn.

Verdiepingsdag: Scheiding & samengestelde gezinnen

Wanneer het samen niet meer lukt en er een scheiding plaatsvindt tussen 2 ouders verandert er veel binnen het gezinssysteem. Eenieder gaat zijn of haar eigen weg en de kinderen zullen hetgeen dat voortvloeit uit deze scheiding gaan ervaren op hun Levenslijn. Een scheiding is niet zomaar iets, het blijkt vaak een intense ervaring voor zowel de ouders als de kinderen.

Verantwoordelijkheid en loyaliteit gaan hand in hand met dit thema. Loyaliteit vanuit de ouders naar de kinderen maar zeker ook de loyaliteit die kinderen hebben naar de ouders tijdens deze levens veranderende ervaring. Kinderen ervaren een scheiding vanuit hun plek binnen het gezinssysteem. Hoe wordt er plek ingenomen? Bij wie gaan de kinderen wonen? Is er sprake van een nieuwe relatie van een van de ouders? Of wellicht hebben beide ouders een nieuwe relatie? Gevoelens van schuld kunnen naar boven komen. De gezinsdynamiek verandert, wellicht worden er nieuwe kinderen geboren of heeft de nieuwe partner ook kinderen? Er ontstaan nieuwe gezinssystemen met de daarbij behorende nieuwe dynamieken.

Verandering is in deze niet altijd makkelijk. De balans moet weer hertstelt worden. Met jonge kinderen kan het lastig zijn gevoelens etc. bespreekbaar te maken. Vanuit de onderstroom ( de onbewuste en niet zichtbare stroom) van het gezinssysteem pikt het jonge kind toch deze niet besproken gevoelens en daarbij behorende emoties mee op. Een kind kan loyaliteit en verantwoordelijkheid voelen naar beide ouders. Naar de ouder die bijvoorbeeld niet heeft gekozen voor de scheiding en dus gevoelsmatig achterblijft, kan het kind veel loyaliteit ervaren. Het is voor ouders, nieuwe partners en directe omgeving van de kinderen dan ook fijn en helpend wanneer men systemisch inzicht verkrijgt in het thema scheiding & nieuwe samengestelde gezinnen. Er wordt ruimte en overzicht gecreëerd voor de kinderen, de ouders en hun directe omgeving. Dit geeft rust.

Tijdens deze interactieve verdiepingsdag gaan we o.a. inzoomen op verantwoordelijkheid en loyaliteit die ervaren kan worden tijdens een scheiding. Zowel vanuit de ouderplek als ook vanuit de kinderplek. We gaan kijken naar de veranderende dynamieken binnen het gezinssysteem en de eventuele nieuwe gezinssystemen en welke plek en rol we hierbij innemen. Je krijgt inzicht in hetgeen jezelf als ouder, familielid, partner, leerkracht of begeleider nodig hebt en daarmee de kinderen kunnen begeleiden. Dit doen we middels inzicht verkrijgen in bijbehorende theorie, oefeningen, opstellingen.