Loopbaanbudget: Het Potje Voor Je Eigen Groei (en Geluk)

Een loopbaanbudget is een bedrag dat werknemers kunnen besteden aan hun persoonlijke of professionele ontwikkeling. Het is bedoeld om de duurzame inzetbaarheid te bevorderen en kan variëren afhankelijk van de werkgever en de cao. Het is belangrijk te beseffen dat dit budget na een bepaalde periode kan vervallen, dus tijdig gebruik is essentieel.

Wat is een loopbaanbudget (LBB)?

Een loopbaanbudget (LBB) is een financiële voorziening die werknemers kunnen gebruiken om te investeren in hun persoonlijke of professionele ontwikkeling. Soms wordt dit ook wel een persoonlijk ontwikkelingsbudget of opleidingsbudget genoemd, maar het idee blijft hetzelfde.

Niet iedere werknemer bouwt automatisch een loopbaanbudget op; dit hangt af van het bedrijf waar je werkt en of er een cao van toepassing is. Als je een cao hebt, kun je daarin controleren of en hoeveel LBB je ontvangt. Het kan ook vermeld staan op je loonstrookje, hoewel dit niet altijd het geval is. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze recht hebben op dit budget en dat ze zelf mogen bepalen waar ze het aan besteden. Als je twijfelt, vraag het dan na bij je leidinggevende. Soms kan het om een behoorlijk bedrag gaan waarmee je waardevolle investeringen in jezelf kunt doen.

De hoogte van je loopbaanbudget is vaak gekoppeld aan je salaris, inclusief eventuele overuren en toeslagen. Let op: het budget vervalt wanneer je uit dienst gaat, en je kunt het maximaal 36 maanden (3 jaar) opsparen. Na die periode vervalt steeds het oudste deel. Zorg er dus voor dat je het op tijd gebruikt – dat geld ongebruikt laten liggen is echt zonde! 😊

Wat kun je doen met je loopbaanbudget?

Hoe je je loopbaanbudget gebruikt, bepaal je grotendeels zelf, al kan je werkgever richtlijnen geven. Over het algemeen geldt de regel dat het budget moet bijdragen aan jouw duurzame inzetbaarheid. Dat kan bijvoorbeeld door te investeren in je mentale welzijn, het vergroten van zelfinzicht, of door het verbeteren van je vakinhoudelijke vaardigheden.

Maar wat dat precies inhoudt, is vaak open voor interpretatie. Stel dat je een gepersonaliseerd glitterpak nodig denkt te hebben om beter inzetbaar te zijn, dan kan dat in theorie ook – zolang je een goed verhaal hebt én je leidinggevende het ermee eens is.

De mogelijkheden met je loopbaanbudget zijn vrijwel eindeloos! Bij sommige werkgevers kun je het zelfs gebruiken om tijdelijk minder te werken, bijvoorbeeld als je zorgtaken hebt. Meestal wordt het budget besteed aan cursussen, trainingen of opleidingen die bijdragen aan je persoonlijke of professionele groei. Kortom, een waardevol potje om jezelf verder te ontwikkelen.

Mogelijkheden voor het besteden van je loopbaanbudget bij BodyMind ACADEMY:

  • Training Persoonlijk Leiderschap (h)NLP: Ontwikkel zelfinzicht en ontdek je sterke punten en ontwikkelgebieden. Dit is nuttig voor zowel je professionele als persoonlijke leven. Je kunt je (h)NLP practitioner certificaat behalen in 12 dagen
  • Systemisch Werken: Optimaliseer je (gezin)dynamiek door weer thuis te komen bij jezelf. Sta jij op je plek binnen jouw systeem? Ontdek de kracht van de onder- en bovenstroom in drie dagen
  • Werkgeluk: Ontdek je huidige team- en organisatie dynamiek en hoe je die kunt versterken. Leer over je eigen valkuilen en ontwikkelbaar potentieel.
  • Emotional Body Reset: Leer over de kracht van het onderbewustzijn. Zou jij je rugzakje eens willen opschonen? Dan kan met deze tweedaagse training.
  • Workshops: Wil je meer over je mind leren? Dat kan met ‘’Free your mind’’ workshop traject. Wil je meer over het lichaam en loslaten leren? Dat kan met ‘’Jouw Energie in Balans’’. Drie maal 2,5 uur dompel je je onder in de prachtige wereld van je lijf.

Tips voor het effectief inzetten van je loopbaanbudget:

  1. Bepaal je ambities: Denk na over wat je wilt leren en welke richting je op wilt in je carrière. Het opstellen van een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) kan hierbij helpen.
  2. Vraag feedback: Bespreek met je leidinggevende waar zij kansen voor jouw ontwikkeling zien. Dit kan nieuwe inzichten opleveren en je helpen bij het maken van een keuze.
  3. Doe onderzoek: Kijk welke cursussen of trainingen passen bij jouw doelen en hoe ze te combineren zijn met je huidige werk en privéleven.
  4. Overweeg coaching: Een persoonlijk leiderschapscoach kan je helpen bij het verkrijgen van inzicht in je kwaliteiten en valkuilen en bij het opstellen van een stappenplan voor je ontwikkeling.
  5. Doe een assessment: Er zijn verschillende assessments die je goed inzicht geven in je ontwikkelbaar potentieel. Op basis van de analyse kun je gerichter je hulpvraag uitzetten. Wij werken veel met het ODC-profiel analyse en het in kaart brengen meta-(gedrag) programma’s van NLP.

Veelal komen onze trainingen en workshops in aanmerking voor deze regelingen. Maar ook via het opleidingsbudget van je werkgever zijn er wellicht mogelijkheden voor vergoeding. Informeer bij ons of bij je werkgever voor de mogelijkheden.

Gerelateerde berichten